http://www.stella2spitsbergen.nl/

21 Mei - 01 Juli 2016

 

De 'STELLA' onderweg naar de Noordkaap  

Etappe 3: Bodø - 

Het is zover, vanuit Tromsø het Parijs van het Noorden volgens de Noren. Zelf denk ik dat het met de kroegen en de eettentjes het wel goed zit, maar de Eifeltoren staat hier niet. Niettemin mocht je in de buurt komen dan is een bezoek aan Tromsø zeker de moeite waard. Maar verder met de reis vanuit Bodø naar Tromsø via de Lofoten want in Svolvaer is een vulstation om de lege propaan gasflessen te laten vullen. Er zijn er maar 2 in heel Noorwegen waar dat mogelijk is. Campinggas is hier al helemaal niet te koop dus na een fikse wandeling van om en nabij een uur is alles weer voor elkaar.

Vanuit hier via Softland naar Andenes om voor Arnoud een Walvis safari te boeken. Voordat hij aan boord stapt, meld ik hem nog even dat hij naar de voorkant van de boot moet gaan om alles heel goed te kunnen zien. Dit blijkt later ook wel want hij ziet Walvissen een grote groep met Grienden die allemaal op de foto wilden.

Maar verder met de reis naar het noorden, of eigenlijk eerst nog hoeveel tijd hebben wij om ons 2e doel te halen de Nord Cape. Na enig rekenwerk en de weersvooruitzichten zijn wij het snel met elkaar eens, de wind blijft Noord tot Noordoost dus tegen en dat is weer motoren. Dit is dan ook het moment na goed 200 motoruren de lijn te trekken bij Tromsø.
Want vanaf Harlingen tot Andenes hebben wij 18 uur gezeild zelf op de Noordzee wat ik nog niet eerder heb meegemaakt geen wind maar wel mist en alleen de deining was voelbaar. Aan de andere kant is het nu ook mogelijk, om kleine haventjes op te zoeken waar wij anders voorbij hadden moeten varen en zeker de moeite waard.

Maandag 4 juli vertrekken wij weer richting het Zuiden om weer op tijd in Bodø te zijn waar Arnoud aan zijn terug reis begint maar dan wel met het vliegtuig en Jaap hier weer aan boord komt voor het dan volgende traject naar Bergen. Vanaf de STELLA de groetjes van Arnoud en mij zelf.

Etappe 2: Bergen - Bodø

Zo het heeft even geduurd, maar hier dan het verslag van de trip naar Bodø
Van Bergen met een tussen stop in Sundosen door de opkomende dikke mist, op zich niets bijzonders maar in 2007 moest ik toen samen met Jan Pietersma en Frank Seignette deze haven in vluchten voor een snel opstekende storm dus toeval of niet.

De volgende ochtend de reis weer voort gezet met nog steeds wat mist maar met de radar bij goed te doen naar Florø. Hier nog even de schipper zijn verjaardag gevierd met wat Noorse bieren en een pizza het mag tenslotte wat kosten in Noorwegen. Verder valt er niet zoveel te melden over Florø of het moet zijn dat Frank zijn blonde vriendin op bezoek kwam, zij zag namelijk de STELLA aan het steiger liggen en dacht misschien is hij aan boord. Helaas voor haar, maar of ik wel een boodschap door wilde geven waarom hij haar nooit meer geschreven had. Ik snap het wel wat zij had de benen van een man en een te kort rokje met daarbij borstharen en een pruik op ik had er ook niets van moeten hebben.

Maar verder met de reis richting Alesund waarbij wij het westelijke puntje van Noorwegen moeten ronden en deze plek is nou niet iets waar je verlangend naar uitkijk. Volgens de Noren in de kroeg ben pas een kerel als je deze kaap heb gerond. Gelukkig viel het mee maar bij een 3 Bft en wat door elkaar lopende stromingen kan ik mij indenken dat menigeen een keertje moet slikken. Hierna op naar Alesund waar wij ons op konden maken voor de volgende horde, namelijk: de Hustavika, een stuk van zo’n 50 mijl waar de oceaan lekker binnen komt rollen en hierdoor als zeer gevaarlijk word beschouwd door de Noren en wij twijfelen daar dan ook geen moment aan.
Maar ook hier kwam een eind aan en meerden wij af in Kristiansund om even de benen te strekken en een dagje uit te rusten. Verder door de Trondheimleia naar Trondheim waar Jelle ons nieuwe bemanningslid aan boord zou komen. Hier even de toerist uit gehangen om dan richting Bodø te varen. Via Stokksund een plaatsje met een klein maar prachtig haventje en heerlijke pizza’s om vervolgens via Rørvik naar Bronnøsund te varen en met de kans de eerste zeearenden te zien. En ja hoor, zij zweven of hoe je het ook noemen wilt door de lucht een schitterend gezicht.

Even verder doemt Torghatten op, een grote steenklomp met een gat erin, die wat de sage verteld door de Hestmannen ( paardenmannen ) met een pijl en boog er in is geschoten. Voor meer hierover verwijs ik u graag naar Google en u kunt daar het hele verhaal hierover lezen. Vanuit Bronnøsund via Sandnessjoen en Nesna naar de Svartisen gletsjer om onderwijl de Noordpoolcirkel over te steken, wat natuurlijk een moment van stilte, maar ook van wauw. Dit is zo’n mooi moment en misschien niet te vergelijken met het oversteken van de evenaar maar voor ons maakt dat helemaal niets uit.

Het volgende moment is dan de gletsjer die gelukkig onder een strak blauwe hemel lag te pronken in de zonneschijn. En zeker voor Arnoud en Jelle net zo’n mooi moment als het oversteken van de poolcirkel en er werden dan ook driftig de nodige foto’s geschoten. Hierna in de avond weg gevaren om de nacht door te varen naar Bodø om de ondergaande zon te zien, die hier op deze hoogte dus niet onder gaat, maar boven de zee voor je langs naar het oosten draait en in het westen weer opkomt in al zijn pracht. Dit was volgens Arnoud en Jelle wel het echte moment van hoe kan je thuis vertellen wat je beleefd hebt, want dat is eigenlijk niet uit te leggen, als je het niet gezien hebt. Hierna afgemeerd in Bodø om 05.50 uur om met een heerlijk biertje en een bak met nootjes alle indrukken op je in te laten werken. Nu even weer de toerist uithangen en a.s. maandag weer afscheid te nemen van Jelle.
Hij vliegt dan weer naar huis, waarna Arnoud en ik proberen weer verder naar het noorden te komen.

Ik wil iedereen bedanken voor de support die wij onderweg mochten ontvangen en in het bijzonder onze slager Albert Gerritsen van de Drie Beste Slagers uit Apeldoorn, die er weer voor gezorgd heeft, dat wij weer ingeblikt vlees, van uitstekende kwaliteit, aan boord hebben. Ook Maartje Schoolderman, die met haar nieuw opgestarte winkel ( vanblik ) in Amersfoort het voor elkaar heeft gekregen om de heerlijkste vleesgerechten, bijvoorbeeld Pulled Pork in BBQ saus en gehaktballen in bier en tomatensaus, in een blikje te stoppen.
Wel op dit moment ga ik heerlijk, samen met de bemanning, een biertje drinken op een terrasje, in het zonnetje met een heerlijk temperatuurtje van zo’n 15 graden.

Groetjes van de STELLA
Jelle, Arnoud en Bert